Защо първият проект е обвързан с Наско Сираков?

Новини/28 юли 2022/ 35
Защо първият проект е обвързан с Наско Сираков?

Първият проект на NFT Credo от колекция „Legends” e посветен на мажоритарния собственик на ПФК „Левски“ Наско Сираков по повод 60-тия му рожден ден. Името му е записано със златни букви в историята на „сините“, като още на 13-годишна възраст започва да тренира в клубната школа и скоро става доминант на родните футболни терени. 

Петкратен шампион на България със синия екип, Наско Сираков е голмайстор №1 в историята на „Левски“ с 209 попадения в 264 мача, а знакови остават 4-те му гола във вратата на ЦСКА при историческата победа със 7:1 през 1994 г. Той печели трето място в борбата за „Златната обувка“ през сезон 1986/87, а призът „Бронзова обувка“ днес краси витрина в музея на стадион „Георги Аспарухов“. Успехите му като футболист са само част от легендарния му статут на „Герена“.

Сираков е всепризнат футболен магьосник, притежаващ всичко на терена – сила, финес, класа и интелект. Сираков демонстрира лидерски качества и извън терена, като след завършване на спортната си кариера, се превръща в един от най-успешните управници в историята на „Левски“. В качеството си на ръководител има 5 титли, 5 купи, 2 суперкупи, 1/4-финал в турнира за Купата на УЕФА през сезон 2005/06 и участие в груповата фаза на Шампионската лига през следващата година. 

От 2020 г. Наско Сираков е действащ президент на ПФК „Левски“, като чувства спасяването на клуба за лична кауза и житейска мисия. Ето защо увековечаването на знакови моменти от кариерата на Наско Сираков и създаването на тази колекция, изцяло посветена на него, бе задължителен жест към една вечна легенда на българския спорт.