ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ

NFT означава буквално non-fungible tokens или незаменими токени. Може да си представите NFT като сертифициран дигитален предмет, който само вие притежавате! Той има собствен сериен номер и уникалността му е лесно проверима в достъпна за всички мрежа – блокчейн. Именно затова NFT е незаменим актив - всеки токен е единствен по рода си и има собствена стойност. Точно това го различава от криптовалутите, които са заменими и могат да се обменят с други виртуални валути или различни финансови активи (точно както традиционните хартиени пари).

Всякакви дигитализирани файлове могат да се търгуват под формата на NFT. Такива са карти за колекциониране, герои или оръжия в онлайн игри или модерно онлайн арт изкувство (GIF-oве или wallpaper-ъри, които все по-често се забелязват на профилните снимки в социалните мрежи на известни личности); стари или специални издания на монети, картини, 3D скулптури, оригинални записи на песни, чернови или първи копия на литературни произведения, вестници или списания, футболни екипи, флагчета, трофеи, знамена и още редица други предмети.

Точно както старите и скъпи произведения са уникални, тъй като са единствен по рода си предмет, NFT вариантът на популярно видео например, също става единствен по рода си без друг такъв аналог, като дори разполага със собствен сертификат, който доказва неговата уникалност.

Блокчейн е споделена, единна и неизменима база данни в Интернет, която улеснява процеса на записване на транзакции и проследяване на активи. Записаните в нея активи може да са материални (недвижим имот, автомобил, пари) или нематериални (интелектуална собственост, патенти, авторски права).

Практически всичко ценно може да бъде проследено и търгувано в блокчейн мрежата, което намалява риска и разходите за всички участници. При извършване на всяка транзакция тя се записва като „блок“ от данни. Всеки блок е свързан с тези преди и след него. Транзакциите се „блокират“ заедно в необратима верига: блокчейн. Поради тази причина мрежата не може да бъде фалшифицирана или променена, веднъж щом данните са записани. Това е и технологията, която стои зад всички криптовалути.

Всяко NFT има проследима история – кои са собствениците му, кога е създадено и каква е стойността му във времето. Чрез своя уникален сериен номер цялата тази информация може лесно да се провери в блокчейн мрежата.

Колекционерска. Уникалността на даденото NFT носи и неговата стойност. Много от потребителите са заинтригувани от идеята да притежават дигитален актив, който никой друг не може да копира или да твърди, че притежава. Самата цена на дадено NFT се определя от променящите се пазарни тенденции.

Всяко NFT има проследима история и собствеността му е удостоверена чрез дигитален сертификат. Това ви прави собственик на инвестиционен актив с колекционерска стойност, чиято цена се определя от променящите се пазарни тенденции. По всяко едно време може да продадете или заложите вашето NFT.

Тази иновация носи нов начин за монетизиране и сериозни приходи за много артисти, музиканти, спортисти и инфлуенсъри. Чрез покупката на дадено NFT може да се финансира и оцени трудът на всяка една личност. Благодарение на платформата NFTcredo вие ще подпомогнете с покупката си спортиста или клуба, чийто успехи са дигитализирани.

По повод 60-тия юбилей на мажоритарния собственик на ПФК „Левски“ и легендарен нападател на тима Наско Сираков бе създадена първата NFT колекция “Legends: Nasko Sirakov”. Името му вече е записано със златни букви в историята на клуба – още на 13-годишна възраст започва да тренира в школата на „Левски“ и скоро става доминант на родната сцена с екипа на сините. Печели трето място в борбата за „Златната обувка“ през сезон 1986/87, а спечелената от него „Бронзова обувка“ бива специално дарена за новооткрития музей на „Левски“ през 2019-та година! Част е от най-великите отбори на сините, като се увековечава в синия пантеон на величието след като вкарва 4 гола във вратата на големия враг ЦСКА при историческата победа със 7:1.

Сираков е голмайстор №1 на отбора с 165 гола и петкратен шампион на България. Успехите му като футболист са само част от легендарния му статут на „Герена“. Той е всепризнат футболен магьосник, притежаващ всичко на терена – сила, финес, класа и интелект. Лидерските му качества са неоспорими и неслучайно е и един от най-успешните управници в историята на клуба. Като ръководител има 5 титли, 5 купи, 2 суперкупи, 1/4-финал в турнира за Купата на УЕФА през сезон 2005/06 и участие в груповата фаза на Шампионската лига през следващата година. Именно успехите му в европейски мащаб и налагането на модерен модел на работа в столичния гранд го циментират като стожер на левскарската идея.

Затова той е харизматичната фигура, избрана да води „Левски“ в един от най-трудните му моменти. Спечелената тази година Купа на България срещу вечния съперник е поредния му успех, а възобновената енергия и фенски ентусиазъм са нов безценен принос към синята история. Поради всички тези причини увековечаването на знакови моменти от кариерата на Наско Сираков и създаването на тази колекция, изцяло посветена на него, бе задължителен жест към една вечна легенда!

Блокчейн мрежата, която избрахме за нашия проект, е тази на Solana. Основните причини са: високата способност за транзакции, която мрежата предоставя и нарастващата екосистема с множество проекти, които включват портфейли, стабилни монети, NFT и децентрализирани финансови приложения. Създаването и търсенето на NFTs под Solana е все по-популярно поради ниските такси, които достигат до крайния потребител. Най-големият маркет на незаменими токени (NFTs) Opensea започна също интеграцията на Solana NFTs. Тази мрежа се счита и за най-бързата блокчейн технология със средна цена на транзакция от 0.00025 долара. SOLANA е и една от основните огранизации, която разработва Web3. Това е базирана на блокчейн Интернет мрежа от трето поколение, която ще осигури на потребителите лесна за използване, по-сигурна и по-добре организирана среда.
Тук може да намерите допълнителна информация от незавизими източници свързана с бъдещото развитие на SOLANA: dailyhodl.com, ambcrypto.com

Всяко NFT може да бъде закупено с дебитна или кредитна карта. Покупката ще се осъществява директно на платформите в нашия сайт. Собствеността на закупения дигитален актив ще бъде отразена в блокчейн, а съответният електронен сертификат ще бъде изпратен в посочен от потребителя дигитален портфейл.

Подобен портфейл може да бъде лесно инсталиран на всеки един смартфон чрез приложение и създаване на прост потребителски акаунт. За целта използвайте линка https://phantom.app и следвайте стъпките, описани тук:

  1. Посетете https://phantom.app/download и изберете вашия тип браузър. Следвайте стъпките за да добавите Phantom към вашия браузър. След инсталирането Phantom ще се отвори в нов прозорец.
  2. Ако сте съвсем нов потребител на Solana, изберете „Създаване на нов портфейл“(“Create New Wallet”). Ако сте съществуващ потребител на Solana, идващ от solet, можете да следвате стъпките тук, за да мигрирате вашите съществуващи портфейли към Phantom.
  3. Съхранете своята „Тайна фраза за възстановяване“(“Secret Recovery Phrase”) на безопасно и защитено място. Това е единственият начин да възстановите портфейла си. В нито един момент член на екипа на Phantom няма да ви помоли за тази фраза. Който има достъп до тази фраза, има достъп до вашите средства. Забележка: Вече има интеграция с 1Password за безопасно съхранение на вашата тайна фраза за възстановяване.
  4. Потърсете иконата на Phantom в лентата с инструменти на вашия браузър. Ако използвате Chrome, тя ще бъде в горната дясна част на браузъра ви. Ако не го виждате, потърсете икона приличаща на парче пъзел и щракнете върху нея, за да получите достъп до списък с инсталирани разширения. Там трябва да намерите Phantom, щракнете върху иконата приличаща на карфица, за да го намерите по-лесно в бъдеще.
  5. Запазете 12-те думи, генерирани от системата, които ще ви служат за възстановяване на вашата парола или при смяна на устройството, което използвате за вашия портфейл.
  6. Готово! Вашият портфейл е създаден! Натиснете бутона „Get Started” и ще бъдете изпратени към началната страница.
  7. Ако натиснете иконата в горния ляв ъгъл, ще можете да видите всички настройки на вашия портфейл.
Често Задавани Въпроси - NFT Credo