Първата серия NFT-та от колекция "Легенди" вече е в продажба

Новини/17 ное 2022/ 152
Първата серия NFT-та от колекция "Легенди" вече е в продажба

На емблематичната за всички родни футболни фенове дата – 17 ноември, NFT Credo пуска в официална продажба първата от десетте NFT-серии на Наско Сираков от уникалната колекция „Легенди“. Денят не е избран случайно и това навярно всеки един българин го знае. На 17 ноември 1993 г. България изживява паметна вечер на „Парк де Пренс“, когато с два гола на Емил Костадинов побеждава по крайно драматичен начин с 2:1 Франция и се класира за Мондиал’94 в Щатите. 

И макар да не взима участие при великата победа на френска земя, най-големият голмайстор в историята на ПФК „Левски“ е с огромна заслуга за невероятното представяне на нашите отвъд Океана. Точно такъв момент „запечатва“ и NFT-серията „Black” - неистовата радост, изписана по лицето на Сираков, след като току-що Христо Стоичков е открил резултата срещу Гърция във втория двубой на „лъвовете“ на Световното. 



На 26 юни 1994 г. Наско и компания разгромяват с 4:0 южните ни съседи. На стадион „Солджър Фийлд“ в Чикаго „трикольорите“ записват първата в историята на България победа на световни футболни финали и полагат основите на „лудото американско лято“. С попадението си при успеха с 2:0 над Аржентина пък Сираков не просто „подпечатва“ билетите на нашия отбор за 1/8-финалите, но и се превръща във втория българин след Христо Бонев с голове на две световни първенства и в единствения, разписвал се с глава на два различни мондиала.

За феновете на Левски обаче датата носи двоен привкус на наслада. Четвърт век преди незабравимата нощ в Париж, „сините“ постигат една от най-забележителните победи в историята си. На 17 ноември 1968 г., предвождани от легендарния Георги Аспарухов, футболистите на Кръстьо Чакъров разгромяват със 7:2 ЦСКА. Успех, който и до днес се помни.

Точно с тази цел – за да ни разходи назад във времето, за ни върне в годините на големи, велики успехи и за да съхрани и за бъдещите поколения великите постижения на българския спорт, бе създадена колекцията „Легенди“. Подготвените в случая NFT-та, представящи незабравими моменти от кариерата на Наско Сираков, са поредният жест, с който се отбелязва 60-ия му юбилей.

По-рано тази година Сираков получи от генералния спонсор на „сините“ Palms Bet специално изработени за случая 60 сребърни медала. Ценните колекционерски артикули с лика на голмайстора също са в продажба на платформата NFT Credo. Още по-ценното за привържениците на големия голмайстор и ПФК „Левски“ е, че всички средства, събрани от аукциона, ще бъдат дарени на „синия“ клуб.